14 Ekim 2012 Pazar

Japon Müzik Dehası Yamaoka...

       Japonların birçok konuda orijinal fikirler ürettiklerini, birçok bilim ve sanat dalında dünyaya dahiyane düşünceler sunduklarını söylemenin artık Japon milliyetçiliğiyle  alakası olmasa gerek. Zira yaratıcılık konusunda kendilerini insanlığa kanıtlamış durumdalar. Tabii ki bu yaratıcılığın kendini en çok gösterdiği alanlardan biri müzik, ki benim hayatımda da Japon müziğinin oldukça büyük bir yeri olduğunu söyleyebilirim. Hatta müzik zevkimin çok da sağlam temellere dayanmadığını anlamam, dinlediğim melodilerle kendime oluşturduğum ufkun aslında ne kadar dar olduğunun görebilmem bir Japon müzisyeni sayesinde oldu:
 Akira Yamaoka...Notalarla oluşabilecek atmosferlerin çeşitliliğini ve ezgilerle bilinçaltının derinliklerine uzanabilecek dokunuşların varlığını fark etmem onun müziğini dinlememle gerçekleşti. Fazla iddialı oldu belki ama en azından hissettiğim buydu. Neyse fazla uzatmadan Akira' dan ve müziğinden biraz bahsetmek istiyorum.

      Öncelikle söylemem gereken, Akira' nın "Silent Hill" isimli korku oyunun soundtrackinin bestecisi olarak tanındığı. Hatta birçok insanın hayran olduğu, benim hayatımda da yer etmiş olan ezgileri Akira bu oyun için besteledi.. Haliyle şarkılarının büyük bir kısmı "easy listening" olmaktan hayli uzak. Oyunun atmosferini bütünleyen siren sesleri, vana sesleri, ürkütücü-anlamsız bağırtılar Akira' nın birçok şarkısında mevcut. Bu durum Akira' yı dinlemeyi biraz zorlaştırıyor. Yeri geldiğinde kendinizi bir şarkıyı dinlemek için çaba sarf ederken bulabiliyorsunuz. Bazen kendinize " ne dinliyorum ben?" sorusunu sormanız hayli olası. Ama işin zor kısmını atlatıp efektlerden çok melodilere odaklandığınızda, notaların büyüleyici birliktelikleriyle bilinçaltınıza doğru seyahatlere çıkıyorsunuz. Dinledikçe kendi kendinize küçük meditasyonlar düzenlemeye başlıyorsunuz. Akira' yı  dinlerken dünyadan bir süreliğine kopmanız hiç de zor değil.
     
       Elbette bu söylediklerim herkesin ilgisini çekmeyecektir. Zira birçok kişi için müzik dinlemenin amacı eğlenceli vakit geçirmektir. Ama müzikte değişik tecrübelere açık dinleyiciler için Akira şarkılarının hayli ilgi çekici olacağını düşünüyorum.

       Son olarak dinleme zorluğu açısından biri kolay diğeri orta zorlukta iki Akira şarkısı paylaşacağım.
İlki 1999 yılında çıkan ilk Silent Hill oyununun açılış şarkısı:


     
   












ve bu da 2004 yılından, dinlemesi biraz daha zor olan başka bir Silent Hill şarkısı:






   










     Dinledikçe söylediklerimin daha iyi anlaşılacağını umuyorum. İnsanlığa sunduğu bu mükemmel sanat ve birçok insanın müzikal dünyasında yarattığı devrimler ile Akira Yamaoka' nın günümüzün çok önemli müzisyenlerinden olduğunu düşünüyor; şarkılarını, özellikle deneysel müzik sevenlere şiddetle tavsiye ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder